Česmad Slovakia chce nápravu problémů s mýtným na Slovensku -------------------- --------------------

07.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 7. ledna (ČTK) - Sdružení dopravců Česmad Slovakia hodlá v pátek kvůli nespokojenosti s elektronickým výběrem mýtného na Slovensku vyzvat slovenského ministra dopravy Ľubomíra Vážneho ke změně legislativy či dočasnému pozastavení systému, pokud se problémy nevyřeší. Sdružení se nelíbí, že kamiony musejí za některé úseky platit dvakrát a nejen tolik, kolik projezdí. ČTK to dnes řekl generální tajemník Česmadu Pavol Reich.

Několik desítek kamionů dnes ráno na protest proti novému systému mýtného zablokovalo jednu z důležitých komunikací na východě Bratislavy. Rožňavskou ulici zatarasily ve směru do centra, policie musela auta vjíždějící do hlavního města přesměrovat na jinou trasu. Dopravci tvrdili, že původně chtěli ve větším počtu projet přes město, policie je však prý zastavila.

Elektronický výběr mýta pro vozidla nad 3,5 tuny zavedlo Slovensko od 1. ledna. Platit se musí za jízdu po dálnicích, rychlostních silnicích, ale i po vybraných úsecích silnic první třídy. Registrace do systému však několikrát zkolabovala a hlavně zahraniční řidiči kamionů uvízli při čekání na palubní jednotky na hranicích v několikakilometrových zácpách.

Dopravci z Unie autodopravců Slovenska (UNAS) v úterý varovali, že možná přistoupí k blokádě dálnic. Novému mýtnému systému vyčítají nepřipravenost, žádají snížení spotřebních daní z pohonných hmot a daně z motorových vozidel, pozastavení provozu mýtného systému a označení zpoplatněných úseků silnic dopravními značkami.

Již čtvrtým dnem jsou dopravní komplikace na česko-slovenském hraničním přechodu v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku. Řidičům kamionů totiž chybí palubní jednotky mýtného a jezdí si je kupovat na slovenské území. Na českém území tak dnes stojí kolona vozidel dlouhá zhruba dva kilometry. Kamiony v noci na dnešek zablokovaly kvůli slovenskému mýtnému i dálnici D2 u Břeclavi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK