Ceny ropy se mírně snižují, jedním z důvodů je patrně Čína

07.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 7. ledna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes klesaly a barel referenčního kontraktu na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate (WTI) se vrátil pod 83 dolarů. Jedním z důvodů jsou podle analytiků náznaky zpřísnění měnové politiky v Číně, což by mohlo v této zemi ovlivnit poptávku.

Kolem 18:00 se barel WTI prodával za zhruba 82,70 USD a proti předchozímu závěru se jeho cena snížila asi o půl dolaru. Ve středu přitom cena vystoupila až na 83,52 USD, což bylo nejvíce za posledních 15 měsíců. Severomořská ropa Brent dnes zlevnila zhruba ve stejném rozsahu jako WTI a dostala se na 81,40 USD.

Čínská centrální banka překvapila finanční trhy sdělením, že zvyšuje úrokovou sazbu v aukci tříměsíčních státních obligací. Oznámení trh přijal jako náznak chystaného zpřísnění měnové politiky, což vyvolalo obavy z poklesu poptávky po ropě a dalších komoditách. Čína je druhým největším spotřebitelem ropy na světě.

Z významných zemí je Čína jediná, jejíž ekonomika vykazuje silný růst a které příliš neuškodila ani globální krize. Ruku v ruce s růstem hospodářství jde i růst spotřeby surovin, což byl jeden z hlavních faktorů za růstem cen ropy. Navzdory krizi se cena ropy kvůli Číně za poslední rok zhruba zdvojnásobila.

"Cena ropy mírně klesla po spekulacích, že krok Číny omezit bankovní úvěry může v této zemi snížit poptávku po komoditách," poznamenal analytik společnosti Tradition Energy Addison Armstrong.

Cenu ropy příliš neovlivnila ani zpráva, že zásoby ropy v amerických skladech se minulý týden zvýšily. Jindy by to byl důvod k poklesu cen, ale tentokrát má mnohem větší vliv předpoklad dalšího ochlazení na většině území Spojených států. Mrazivé počasí s sebou přinese i nutnost více topit a spotřebovávat více topného oleje.

Závěrečné ceny ropy v dolarech za barel: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 81,44 81,89 New York - Nymex WTI únor 82,73 83,18

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK