ECB: Krizi bankovního systému může přivodit kolaps jen 2700 firem

07.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 7. ledna (ČTK) - Finanční kolaps pouhých 2700 firem odkudkoli na světě by stačil na to, aby se zhroutil celý bankovní systém. Ukazuje to nejhorší možný scénář vývoje, který si pro své potřeby nasimulovaly Evropská centrální banka (ECB) spolu s centrální bankou Velké Británie. Simulace měla přispět k rozpoznání vzniku finančních krizí, aby na ně byly měnové autority příště lépe připraveny.

Ekonom britské centrální banky Sujit Kapadia výsledek zkoumání představil na workshopu, který uspořádala ECB. Obě centrální banky pro svůj pokus použily data, která jim dodalo 17 bank z Británie, asi 120 bank z ostatních částí světa a zhruba 50.000 firem.

"V úvahu se bere ten nejmenší šok, který může přivodit pád celého systému. Simulace ukazuje, že systém zkolabuje ve čtyřech desetinách procenta případů, když (v průměru) 2700 firem přestane plnit své finanční závazky," píše se ve zprávě ECB, z níž cituje agentura Reuters.

Výzkum také ukázal, že rizika vzniku relativně malých šoků se zvyšují, jestliže jsou banky nuceny k panickému výprodeji aktiv, aby si vylepšily finanční situaci.

Centrální banky a úřady pověřené dohledem nad finančními institucemi se snaží najít způsob, jak zabránit opakování poslední krize. Přinutil je k tomu fakt, že právě při té poslední krizi nechybělo mnoho a globální bankovní systém se mohl zcela zhroutit.

Obecně se má za to, že pokud zkoumání přinese zamýšlený výsledek, mělo by být možné včas identifikovat klíčové instituce, jejichž pád by vedl k dominovému efektu a odstartoval sérii bankrotů. Podstatné je rovněž přijít na to, jak omezit škody, pokud už by krizi nešlo zabránit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK