Situace v Mostech se mírně zlepšila, stále je ale kolona

08.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mosty u Jablunkova (Frýdecko-Místecko) 8. ledna (ČTK) - Už pátým dnem přetrvávají dopravní komplikace na česko-slovenském hraničním přechodu v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku. Přestože se situace přes noc mírně zlepšila, v koloně dlouhé 1,5 kilometru i nadále zůstává asi stovka kamionů, řekl dnes ČTK mluvčí moravskoslezské policie Stanislav Sobol.

Silnice I/11 zůstává na celém úseku sjízdná. V místě tak nejsou žádná omezení a vozidla průběžně bez problémů popojíždějí.

Dopravní komplikace na hraničním přechodu způsobili řidiči kamionů, kterým chybí slovenské palubní jednotky mýtného. Musí si je nejprve koupit na Slovensku a pak se vrátit ke svým vozům, což celé odbavení zpomaluje. Řidiči vinu svalují na Slováky, kteří podle nich nezvládli informační kampaň o zavedení mýtného. Stávající problémy označují za trapas, fiasko a velmi špatnou reklamu pro Slováky. Přestože jsou řidiči průběžně odbavováni, příjezdem dalších kamionů kolona dále přetrvává.

"V nočních hodinách byla potřebná téměř jedna hodina na vydání palubní jednotky pro jedno vozidlo. Předpokládá se, že v průběhu dne se doba opět zkrátí asi na 30 minut," uvedl Sobol.

V místě dopravních komplikací už bylo kvůli problémům změněno i značení a na Slovensko tak místo jednoho jízdního pruhu, vedou pruhy dva. U hranice přibyly také mobilní toalety. Situaci na místě stále monitoruje policie.

Elektronické mýtné, které Slovensko zavedlo od Nového roku, se vztahuje na všechna vozidla nad 3,5 tuny. Platit se musí za jízdu po dálnicích, rychlostních silnicích, ale i po vybraných úsecích silnic první třídy. Asi poloviční slevu mají autobusy. Proti novému systému elektronického mýtného protestují malí a střední dopravci. Nespokojené firmy tvrdí, že výběr mýtného je nepřipravený a přinesl jim další náklady, které mohou vést až k jejich krachu.

Martina Helánová jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK