Japonské akcie stouply na nové maximum za 15 měsíců

08.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. ledna (ČTK) - Japonský akciový trh obnovil na konci týdne růst a jeho hlavní index vystoupil o více než jedno procento na nové maximum za 15 měsíců. Růst vedly akcie ze sektoru mikroprocesorů, které těžily z rostoucí globální poptávky. Na devizovém trhu vystoupil kurz dolaru díky naději na dobré zprávy z americké ekonomiky až na čtyřměsíční maximum vůči jenu.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,1 procenta na 10.798,32 bodu. Po čtvrtečním půlprocentním poklesu tak navázal na předešlý třídenní vzestup a za celý týden získal 2,4 procenta.

K růstu akcií přispěl i slabší jen, který podporoval technologické a další vývozce. Růst však vedle dalšího propadu akcií problematického přepravce Japan Airlines omezovala opatrnost investorů před dnešní klíčovou zprávou o vývoji amerického trhu práce.

Údaje o nezaměstnanosti v USA jsou nyní zásadní i pro devizový trh. Při rostoucích očekáváních příznivých výsledků dolar zpočátku vystoupil k jenu až na 93,78 JPY, nejvýše od konce srpna. Dolaru pomohly americké regulační úřady, které vyzvaly banky, aby se začaly chránit před budoucím zvýšením úrokových sazeb. To naznačilo, že centrální banka USA začne zvyšovat dolarové úroky ještě letos.

Dolar ke konci tokijského obchodování k jenu z maxim sestoupil a oslabil o 0,2 procenta na 93,20 JPY. Vůči euru zůstal beze změny na 1,4312 USD, poblíž svého nedávného maxima 1,4257 USD. Proti koši šesti měn dolarový index posílil o 0,1 procenta na 77,977 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK