Protestující dopravci pokračují v blokádě části Bratislavy -------------------- --------------------

08.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 8. ledna (ČTK) - Důležitá dopravní tepna na východě Bratislavy, Rožňavská ulice, zůstala i dnes zablokovaná odstavenými kamiony. ČTK to potvrdila policie. Tři kamiony se pokusily zpomalit dopravu i na dálničním obchvatu hlavního města. Nákladní dopravci tak pokračují v protestu proti novému systému elektronického mýta. Dnes se také chtějí setkat s premiérem Robertem Ficem.

Rožňavskou ulici zatarasila nákladní auta ve směru do centra ve čtvrtek ráno. Mluvčí bratislavského krajského ředitelství policie František Peczár potvrdil, že silnice je uzavřená i dnes. V okolí se podle zjištění ČTK tvořily dopravní zácpy.

Na dálničním obchvatu na východě Bratislavy se kromě toho podle Peczára tři kamiony pohybovaly vedle sebe přibližně desetikilometrovou rychlostí. Policie je odstavila, a obchvat je tak průjezdný.

Dopravci tvrdí, že elektronické mýto, které Slovensko zavedlo od 1. ledna pro auta nad 3,5 tuny, je nepřipravené a zvyšuje jim náklady. Stěžují si, že platí za některé úseky i dvakrát. Žádají pozastavení provozu mýta, přehodnocení zpoplatněných úseků, snížení spotřební daně z pohonných hmot a daně z motorových vozidel či označení úseků podléhajících mýtu dopravními značkami. Ministerstvo dopravy všechny požadavky odmítá.

Nové mýto vyvolalo i zácpy na hranicích, kde hlavně zahraniční řidiči několik hodin čekali na palubní jednotky. Nejvíce postižený byl hraniční přechod s Českem Svrčinovec - Mosty u Jablunkova, kde podle české policie čeká i dnes asi stovka kamionů v koloně dlouhé zhruba 1,5 kilometru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK