Neobsazenost kanceláří v USA je nejvyšší za 15 let

08.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. ledna (ČTK) - Neobsazenost kanceláří ve Spojených státech stoupla ve čtvrtém na 17 procent, nejvýše za 15 let. Nájemné pak za celý rok kleslo o 8,9 procenta, což byl nejvyšší pokles od roku 1980. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila realitní výzkumná společnost Reis Inc.

Obsazenost kanceláří se podle firmy Reis snížila již osmé čtvrtletí za sebou. Ve srovnání s předchozím čtvrtletí se podíl neobsazených prostorů kanceláří zvýšil o 0,4 procentního bodu.

Od začátku recese v prosinci 2007 v americké ekonomice zaniklo 7,2 milionu pracovních míst, prudce klesla poptávka po kancelářích a na trhu tak zůstalo obrovského množství volných prostorů k pronájmu. Majitelé kancelářských prostor tak začali nabízet slevy a jiné výhodné nabídky, aby přilákali nové nájemce nebo si udrželi ty současné. Podle ředitele výzkumu firmy Reis Victora Calanoga se však trh stále ještě neodrazil ode dna a nezačal oživovat. "Nejdříve musíme vidět jasné důkazy obnovení přijímání nových zaměstnanců, teprve pak si začnou firmy pronajímat nové prostory," uvedl Calanog.

Požadovaný nájem ve čtvrtém čtvrtletí klesl o 1,1 procenta na 27,80 USD (přes 510 Kč) za čtvereční stopu (0,09 metru čtverečního). Skutečný nájem, který zahrnuje i různé výhody pro pronajímatele, jako několik měsíců nájmu zdarma, však klesl o 1,9 procenta na 22,44 dolaru za čtvereční stopu. Skutečný nájem za celý rok klesl o 8,9 procenta, což byl nejvyšší propad od roku 1980, kdy začala firma Reis tento údaj sledovat. "Ještě nikdy dříve nebyli pronajímatelé pod takovým tlakem k nabízení slev, aby přilákali nebo si udrželi nájemce," dodal Calanog.

Neobsazenost kanceláří se zvýšila v 63 ze 79 oblastí, které Reis ve svém průzkumu sleduje. Jde převážně o metropolitní oblasti. Skutečné nájemné se pak snížilo v 70 z nich. V oblasti New Yorku, největšího trhu s kancelářemi v USA, se neobsazenost ve čtvrtletí zvýšila jen o 0,1 procentního bodu na 11,5 procenta, avšak skutečný nájem zde klesl o 5,3 procenta na 44,69 dolaru. Za celý rok se pak nájemné propadlo o 19,8 procenta, což je také nejvyšší propad v dosavadní historii měření. Naopak v roce 2007 nájemné v oblasti vzrostlo o 25 procent. Nejvyšší neobsazenost má kalifornská oblast San Bernadino/Riverside, 26,1 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK