Oděvní podnik Prostějov požádal soud o ochranu před věřiteli

08.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 8. ledna (ČTK) - Prostějovský Oděvní podnik (OP), přední tuzemský výrobce konfekčního textilního zboží, požádal soud o ochranu před věřiteli. Oděvní firma, která předloni vykázala rekordní ztrátu 1,085 miliardy korun, chce pomocí tzv. předinsolvenčního moratoria dokončit restrukturalizaci a vyhnout se případnému řízení o úpadku.

"Společnost po projednání s hlavními věřiteli požádala Krajský soud v Brně o předinsolvenční moratorium. Pokud jej soud schválí, OP získá tříměsíční lhůtu, která může být prodloužena o další měsíc, během níž se rozhodne o dalších restrukturalizačních krocích," sdělil dnes ČTK mediální zástupce OP Karel Samec.

Moratorium poskytuje dlužníkovi maximálně čtyřměsíční ochranu před věřiteli a před možným rozhodnutím o úpadku. Věřitel tak získá čas pro vyřešení situace, která hrozí přerůst v úpadek, nebo pro dosažení dohody s věřiteli. S návrhem na moratorium musí souhlasit většina dlužníkových věřitelů.

OP se zabývá zejména výrobou pánské a dámské konfekce, kterou produkuje pod vlastními značkami i značkami zahraničních odběratelů. Do jeho portfolia patří obleky, kostýmy, saka, sukně, kalhoty nebo oblečení pro volný čas. Kromě českého trhu své výrobky dodává i do západní Evropy, například do Británie, Německa, Francie nebo skandinávských států.

Prostějovské firmě předloni klesly tržby zhruba o 550 milionů na 1,94 miliardy korun, výrazněji se ale prohloubila její ztráta. V roce 2008 byla rekordní a činila 1,085 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK