EK prověří plán Francie zdanit příjmy webových vyhledávačů

08.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 8. ledna (ČTK) - Brusel varoval Francii, že prověří její plán zdanit příjmy světových internetových vyhledávačů a pomoci těmito penězi prodeji hudby, filmů a knih na síti. Evropská komise tak dnes reagovala na čtvrteční náznaky Paříže, že by chtěla danit Googlu a dalším internetovým firmám příjmy za reklamu od francouzských firem.

Mluvčí komise uvedl, že Brusel prověří, zda pomoc legálnímu internetovému prodeji není nedovolenou státní pomocí, která by mohla oslabit konkurenci.

Prezident Nicolas Sarkozy neuvedl přímo, komu by s penězi od Googlu chtěl pomáhat. Uvedl ale, že by se protimonopolní regulátoři ve Francii měli podívat na dominantní pozici Googlu na internetu.

Manažer Googlu pro aktivity firmy ve Francii Olivier Esper uvedl, že by francouzské zdanění internetové reklamy navíc zpomalilo inovace. Podle něj nemá Google na trhu s reklamou nijak silnou pozici, když internetová reklama tvoří jen deset procent francouzského reklamního trhu.

EK nikdy oficiálně nezkoumala pozici Googlu na trhu. Prověřovala pouze jeho podnikání v reklamě, když schvalovala jeho akvizici společnosti DoubleClick za 3,1 miliardy dolarů. Komise převzetí schválila v březnu 2008 a neuznala námitky rivalů Microsoft a Yahoo. Podle EK mají inzerenti k dispozici alternativy, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK