USA poskytnou daňovou úlevu 2,3 mld. dolarů na čisté technologie

08.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 8. ledna (zpravodaj ČTK) - Americký prezident Barack Obama dnes udělil daňové úlevy pro firmy ve výši 2,3 miliardy dolarů na investice do výroby technologií takzvaných čistých energií. Informoval o tom Bílý dům. Daňové úlevy jsou součástí loňského stimulu na podporu americké ekonomiky zasažené recesí. Získalo je 183 projektů a měly by pomoci vytvořit přes 17.000 pracovních míst.

Soukromý sektor doplní daňovou úlevu pro investice do ekologických energií dalšími více než pěti miliardami dolarů. Celková částka by podle odhadu Bílého domu měla dosáhnout 7,7 miliardy dolarů.

"Budování silného sektoru čisté energie je způsob, jakým vytvoříme pracovní místa budoucnosti," uvedl Obama. Podle něj také daňové úlevy, které dnes oznámil, pomohou vyrovnat rozdíl v těchto technologiích mezi Spojenými státy a jinými zeměmi.

Do programu, který byl součástí loňského balíčku na podporu ekonomiky ve výši 787 miliard dolarů, se přihlásilo kolem 500 zájemců. Bílý dům nakonec vybral téměř 200 projektů ze 43 států USA.

Projekty se týkají například výroby technologií pro získávání elektřiny ze slunečních, větrných či geotermálních zdrojů. Prostředky ale půjdou i na elektrické sítě, palivové články, mikroturbíny či skladování oxidu uhličitého.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK