Většina dopravců přerušila protest, blokáda Bratislavy pokračuje -------------------- --------------------

08.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 8. ledna (ČTK) - Většina přepravců z Unie autodopravců Slovenska (UNAS) se rozhodla přerušit protest proti mýtnému systému do pondělí, kdy by měli jednat s premiérem Robertem Ficem (Smer-SD). ČTK o tom informoval zástupce unie Rudolf Páleš. Blokáda jedné z klíčových tepen Bratislavy navzdory tomu pokračuje, když ji nespokojení řidiči kamionů odmítli opustit. Ukončením protestů podmínil Fico jednání s dopravci.

"Většina dopravců z UNAS přerušila do plánovaného pondělního jednání s premiérem protest a uvolní silnice, výjimkou jsou řidiči kamiónů v Bratislavě," řekl Páleš po večerním jednání autodopravců ve Zvoleně. Upozornil ale, že v případě nesplnění požadavků budou protesty pokračovat, jejich formu však blíže neupřesnil.

Jeden z protestujících řidičů v Bratislavě Igor Borko ČTK potvrdil, že přibližně šest desítek jeho kolegů by mělo na bratislavské Rožňavské ulici zůstat i přes víkend.

Systém elektronického mýtného na Slovensku funguje od 1. ledna. Poplatky za jízdu po dálnicích a dalších vybraných silnicích musejí platit vozidla nad 3,5 tuny včetně autobusů. Řada autodopravců se proti mýtnému postavila a tvrdí, že mýtné jim zvyšuje náklady. Žádají pozastavení mýtného systému, přehodnocení zpoplatněných úseků, snížení spotřebních daní z pohonných hmot a také označení úseků podléhajících mýtnému dopravními značkami.

Spuštění mýtného systému provázejí i kolony kamionů na několika vstupech na Slovensko. Nejvíce času strávili čekáním na registraci a povinnou instalaci palubní jednotky (OBU) řidiči na slovensko-českých hranicích.

Ministerstvo dopravy dnes přislíbilo, že připraví změny v systému elektronického mýta. Některé zpoplatněné úseky by se měly rozdělit na menší části, snížit se má také pokuta za nesprávné nastavení palubní jednotky. Čekání kamionů na hranicích by mělo dočasně zkrátit potvrzení o zaplacení mýta pro řidiče, kteří přes Slovensko pouze projíždějí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK