Objem dokončených průmyslových ploch v ČR loni klesl o třetinu

10.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Developerské firmy loni dokončily 432.000 metrů čtverečních nových průmyslových ploch, což je o 37 procent méně, než v roce 2008. Oznámila to dnes poradenská firma DTZ.

Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku developeři dokončili pouze 8100 metrů čtverečních skladových ploch, tedy meziročně o 90 procent méně. Útlum aktivity developerů podle DTZ souvisí s omezenou poptávkou zejména výrobních a logistických společností.

Celkový objem pronájmů v minulém roce klesl o polovinu na 380.000 metrů čtverečních. Od října do prosince pronájmy klesly o dvě pětiny na 108.000 metrů čtverečních. "Čistá realizovaná poptávka bez renegociací a relokací ve čtvrtém čtvrtletí překročila 77.000 metrů čtverečních, to je o téměř 16 procent více než ve třetím čtvrtletí. Celkem se v minulém roce zrealizovaly čisté pronájmy v rozsahu více než 275.000 metrů," uvedla analytička DTZ Lenka Hartmanová.

Nejvíce prostor poptávali zájemci z Prahy, kde se uskutečnilo 60 procent transakcí, a jižní Morava se 17procentním podílem. Mezi nájemci převažovali v roce 2009 koncoví uživatelé, následováni poskytovateli logistických služeb.

Letošní rok bude podle konzultanta DTZ Martina Šumery ve znamení stabilizace. "V letošním roce očekáváme, ve srovnání s minulým rokem, zvýšenou aktivitu zahraničních investorů - výrobních společností. Budou směřovat především do regionů s dobrou dopravní dostupností a s vyšší nezaměstnaností. U tohoto typu investorů se také zvyšuje zájem o pronájem prostor proti jejich koupi," doplnil.

Na konci roku 2009 dosáhla celková výměra logistických a průmyslových ploch v České republice téměř 3,5 miliónu metrů čtverečních, z nichž téměř polovina se nachází v okolí Prahy. Nyní je ve výstavbě 64.000 metrů a z významnějších projektů je to pak již plně pronajatý Logistics Park Lovosice o ploše 42.000 metrů čtverečních developera HB Reavis.

Celková míra neobsazenosti se mírně snížila na 17,3 procenta. Nejvyšší neobsazenost nadále přetrvává v západních Čechách a v Moravskoslezském kraji. V Praze se pohybuje na úrovni kolem 18 procent.

Nejvyšší nominální nájemné pro moderní logistické prostory v Praze a okolí zůstalo mezičtvrtletně na 3,60 až 4,30 eura za metr čtvereční a měsíc. V regionech se nájemné stále pohybuje v rozmezí 3,20 až 4,25 eura. V meziročním srovnání nejvyšší nominální nájemné zaznamenalo 6,5procentní pokles. DTZ očekává, že v roce 2010 zůstane nájemné stabilní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK