BIS: Finanční trhy jsou v lepší kondici, než se před rokem čekalo

10.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Basilej 10. ledna (ČTK) - Světové finanční trhy jsou v mnohem lepší kondici, než se dalo předpokládat před rokem. Rizika ale přetrvávají, uvedl o víkendu výbor pro finanční stabilitu basilejské Banky pro mezinárodní vyrovnávání plateb (BIS).

Šéf výboru Mario Draghi dodal, že za zlepšení finančního systému vděčí svět mimořádným měnovým a fiskálním opatřením. Vyjádřil se tak o miliardách dolarů a eur z peněz daňových poplatníků, které šly na podporu bank a celého peněžního systému za nejhorší ekonomické recese od velké hospodářské krize z minulého století.

"Banky jsou schopny získat kapitál, jejich rentabilita se výrazně zlepšila stejně jako jejich likvidita a schopnost poskytovat prostředky," uvedl Draghi. Dodal ale, že systém přesto zůstává značně křehký. Draghi je zároveň guvernérem centrální banky Itálie.

Členy výboru jsou představitelé jednotlivých centrálních bank, lidé z úřadů na regulaci finančního trhu a z dozoru nad ním, zástupci ministerstev financí a mezinárodních finančních institucí. Skupina velkých ekonomik světa G20 výbor pověřila, aby dohlédl na to, že se nová pravidla finanční regulace budou ve světě zavádět v souladu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK