iHNed.cz: Dalkia koupila teplárnu NWR Energy za tři miliardy Kč

10.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Teplárenská společnost Dalkia, kterou ovládají francouzští vlastníci, koupila menší teplárenskou firmu NWR Energy patřící do skupiny ovládané miliardářem Zdeňkem Bakalou. Píše to server iHNed.cz. Dalkia zaplatí za NWR Energy přes tři miliardy korun. Kontrakt byl dokončen na sklonku minulého týdne. Cílem transakce je ovládnutí Pražské teplárenské. Dalkia by se měla stát jedním z nejsilnějších hráčů české energetiky, píše server. Další informace zveřejní pondělní Hospodářské noviny (HN).

"Kupní smlouva mezi Dalkií a NWR byla podepsána v pátek večer v Amsterodamu, kde sídlí vedení NWR. Obchod se zúčastněné strany chystají oznámit počátkem tohoto (příštího - pozn. ČTK) týdne. Cena za NWR Energy převýší tři miliardy," řekl HN o víkendu zdroj detailně informovaný o uzavřené transakci.

Zástupci obou zúčastněných společností odmítli zmíněné informace potvrdit. "Je pravda, že NWR Energy je dlouhodobě na prodej, nemám ale v této chvíli jakoukoliv informaci o tom, že by jednání bylo ukončeno," řekl HN v sobotu odpoledne mluvčí NWR Vladimír Bystrov. Šéf představenstva společnosti Dalkia Česká republika Zdeněk Duba, který počátkem prosince médiím potvrdil, že jeho firma má o koupi NWR Energy zájem, v sobotu odmítl o jednání s NWR cokoliv prozradit.

Server připomněl, že NWR Energy je součástí těžební skupiny NWR, jejíž vlajkovou lodí jsou ostravsko-karvinské doly. Skupinu, jejíž akcie jsou už víc než rok obchodovány na pražské, londýnské a varšavské burze, majetkově ovládá Bakala. NWR Energy vznikla před časem vložením teplárenských systémů jednotlivých šachet v ostravsko-karvinském uhelném revíru do samostatné společnosti. Je nejen výrobcem tepla, ale také elektřiny, provozuje kompresorovny a distribuuje stlačený vzduch. Před dvěma lety byl do ní začleněn i stoprocentní podíl ve společnosti Czech Karbon, jež patří k největším nezávislým obchodníkům s elektřinou na českém trhu.

Celá společnost zaměstnává 340 lidí, teplem zásobuje nejen průmyslové podniky skupiny NWR, ale také další zákazníky v moravskoslezském regionu včetně 21.000 domácností, píše iHNed.cz.

Dalkia, jejíž hlavní základna je také v Moravskoslezském kraji, je pro NWR Energy nejbližším obchodním partnerem. Majetkové spojení obou firem je tak pro obě strany výhodné nejen z finančních, ale i z čistě praktických důvodů, dodává server.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK