Vláda projedná návrh,aby letecké firmy kupovaly emisní povolenky -------------------- --------------------

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Vláda dnes projedná návrh ministerstva životního prostředí, který ukládá leteckým společnostem omezovat emise oxidu uhličitého. Podle novely zákona o obchodování se skleníkovými plyny by od roku 2012 měli být všichni letečtí provozovatelé přistávající a vzlétající z letišť EU zařazeni do systému obchodování, který nyní zahrnuje pouze velké elektrárny a průmyslové podniky.

Část povolenek budou letecké společnosti dostávat, část si budou moct dokupovat v aukcích. Podle dopravců to povede ke zvýšení nákladů.

Hlavním účelem novely je stabilizovat emise z letecké dopravy na úrovni průměru emisí roku 2004 až 2006. V posledních letech letecká doprava prudce stoupla a je jedním z nejrychleji rostoucích zdrojů emisí skleníkových plynů. Státy EU emise z letectví zatím neregulují.

Vláda také kromě jiného posoudí poslaneckou novelu horního zákona, která mimo jiné zpřesňuje pravidla pro odpisy ložisek uhlí. Předloha ruší předkupní právo těžební společnosti na pozemky na území dobývacího prostoru. Návrh předložila skupina poslanců Strany zelených, KDU-ČSL a KSČM v reakci na rozhodnutí vlády Jana Fischera, která v listopadu obdobnou předlohu z dolní komory stáhla.

Novela nově stanoví roční lhůtu, do níž musí těžařská společnost dodat podklady do správního řízení o odpisu zásob. Platila by i v případě, pokud by návrh na odpis podal státní úřad. Lhůta v současném zákoně není, což těžařské společnosti podle předkladatelů využívají a dodání podkladů protahují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK