ČNB snížila sazby o čtvrt procentního bodu

01.11.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Bankovni rada České národní banky rozhodla o snížení základní úrokové repo sazby, diskontní a lombardní sazby o čtvrt procentního bodu. Změna sazeb je platná od pátku 1. listopadu 2002.

Bankovní rada České národní banky rozhodla o snížení základní úrokove repo sazby o čtvrt procentního bodu na 2,75 procenta. Analytici tento krok předpokládali, většina trhu se přikláněla ke čtvrtprocentnímu poklesu. Základní repo sazba tak nyní bude již půl bodu pod sazbami eurozony.

ČNB změnila i další sazby, diskontní klesla na 1,75 procenta a lombardní na 3,75 procenta. Na tříprocentní úrovni, tedy čtvrt bodu pod sazbami eurozony, byla repo sazba od konce července. Pokles sazeb by mohl přispět k dalšímu zlevnění úvěru, včetně hypoték. Klesne však rovněž úročení vkladů.

Analytici pokles sazeb očekávali především kvůli nízké inflaci a přetrvávající silné koruně. Pokles sazeb rovněž zlevní intervence ČNB proti korune. Ekonomové se však zároveň shoduji, že pokles o čtvrt bodu je již na finančním trhu započítán a úvěry tak zlevní maximálně o několik desetin procenta.

Zdroj: ČTK a ČNB

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ