Centrální registr úvěrů jede naostro

01.11.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


ČNB zahájila dnes 1. listopadu 2002 ostrý provoz Centrálního registru úvěrů. Registr umožňuje vzájemnou výměnu informací mezi jednotlivými bankami a pobočkami zahraničních bank o úvěrovém zatížení klientů - právnických osob a fyzických osob - podnikatelů.

Zkušební provoz tohoto systému byl zahájen v květnu 2002. Registr byl již v této zkušební fázi plně funkční. Nesplňoval pouze podmínku úplnosti, tzn., že některé banky v té době ještě nebyly schopny předávat data v plném rozsahu.

Úroveň naplnění daty v současné době umožňuje zahájit ostrý provoz Centrálního registru úvěrů. První data určená pro vzájemnou výměnu informací budou data k 31. 10. 2002.

Zkušenosti ze zahraničí mluví jednoznačně ve prospěch existence plně funkčního Centrálního registru úvěrů. Jeho využití bankami a pobočkami zahraničních bank přispěje ke zvýšení kvality úvěrových procesů v bankách a povede ve svém důsledku ke snížení úvěrového rizika.

Centrální registr úvěrů (CRÚ) je informační systém, který soustřeďuje informace o úvěrových závazcích fyzických osob podnikatelů a právnických osob a umožňuje operativní výměnu těchto informací mezi účastníky CRÚ.

Účastníkem CRÚ jsou všechny banky a pobočky zahraničních bank, působící na území České republiky a další osoby, stanoví-li tak zvláštní zákon (v souč. době Česká konsolidační agentura). Povinností účastníka CRÚ je provádění pravidelné měsíční aktualizace databáze CRÚ. Přístup k informacím je umožněn jednotlivým účastníkům a České národní bance jako provozovateli CRÚ.

Sdílení informací o závazcích a platební morálce klientů rozšiřuje okruh nástrojů využitelných v oblasti řízení úvěrového rizika. Předpoklad pozitivního působení na snižování podílu rizikových pohledávek v bankovním sektoru České republiky a zkušenosti z dlouhodobého provozování obdobných úvěrových registrů v zahraničí, zejména v EU, byly základním důvodem pro realizaci projektu CRÚ.

Garantem projektu a dalšího rozvoje systému CRÚ je Česká národní banka. Řešení projektu probíhalo v úzké kooperaci s Bankovní asociací, zohledněny byly rovněž podněty jednotlivých bank. Aplikace CRÚ je založena na využití moderních informačních technologií a splňuje přísné požadavky v oblasti bezpečnosti dat.

Zdroj: ČNB

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ