GE Capital Bank hlásí zisk

01.11.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


GE Capital Bank dosáhla ke konci letošního třetího čtvrtletí čistý zisk 546,5 milionu korun. V meziročním srovnání došlo k jeho růstu o 34,5 milionu korun.

Ke konci září letošního roku poskytla GE Capital Bank klientům úvěry v objemu 18,8 mld. Kč Kč. Ve stejném období roku 2001 to bylo 9,9 mld. Kč. Meziročně se objem úvěrů poskytnutých klientům zvýšil o 90,3 % - vzrostl tedy téměř na dvojnásobek své loňské hodnoty. Svědčí to o výrazné úvěrové expanzi GE Capital Bank na českém trhu i o zájmu klientů o úvěrové produkty banky.

Objem vkladů přijatých od klientů činil k 30. září 2002 téměř 42,4 mld. Kč. Ke konci třetího čtvrtletí loňského roku měli klienti u GE Capital Bank uloženo 40,8 mld. Kč. V meziročním srovnání se objem vkladů klientů zvýšil o 3,78 % Kč. Banka zaznamenala růst vkladů i přes nepříznivý vývoj na trhu úrokových sazeb depozit.

Aktivity GE Capital Bank v úvěrové oblasti se promítly i do růstu zisku. Podle českých účetních standardů vykázala GE Capital Bank ke konci letošního třetího čtvrtletí zisk 546,54 mil. Kč. Ve stejném období loňského roku měla banka čistý zisk 512,02 mil. Kč. GE Capital Bank tak zaznamenala ke konci letošního září meziroční růst zisku o 6,7 %.

Ke konci letošního září dosáhla bilanční suma GE Capital Bank objemu 53,27 mld. Kč. Ve stejném období loňského roku byla sice 79,3 mld. Kč, ale tento pokles je způsoben změnou metodiky vykazování repo operací vůči ČNB. Ty již nejsou vedeny v rozvaze jako cenné papíry, ale byly podle nové metodiky vyvedeny do podrozvahy. Pokud by nedošlo ke změně účetní metodiky, byla by bilanční suma na konci září 2002 o 1,5 miliardy korun vyšší než ke konci třetího čtvrtletí loňského roku a překročila by tak hranici 81 mld. Kč.

Vlastní kapitál GE Capital Bank dosáhl k 30. září 2002 objem téměř 7,75 miliardy korun. V meziročním srovnání se zvýšil o 843 mil Kč (tj. o 12,2 %) Vlastní kapitál banky vzrostl díky reinvestovaným ziskům z minulého období.

Kapitálová přiměřenost GE Capital Bank činila ke konci letošního třetího čtvrtletí 34,8 %. Banka si tak již tradičně udržuje jednu z nejvyšších kapitálových přiměřeností na českém trhu, která několikanásobně překračuje ČNB požadovaných minimálních 8 %.

Zdroj: tisková zpráva GE Capital Bank

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ