Pozor! Před Vánocemi levné úvěry!

04.11.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Nemáte peníze na vánoční dárky? Nevadí, banka vám je půjčí. Ještě před Vánocemi banky pravděpodobně zlevní své krátkodobé půjčky a úvěry. Česká národní banka totiž snížila základní úrokové sazby.

Česká národní banka svým snížením úrokových sazeb ulehčila lidem, kteří si na vánoční dárky půjčují v bance, jejich splácení. Navnadila tak domácnosti ještě k většímu zájmu o půjčky a spotřebitelské úvěry.

Co se vlastně stalo?
Česká republika má od 1. listopadu historicky nejnižší úrokovou sazbu. Česká národní banka totiž ve čtvrtek 31. října snížila klíčové úrokové sazby. Směrem dolů poslala letos centrální banka úroky už popáté. Od počátku roku jsou tak nižší o celé dvě procenta. Česká republika má tak dnes nižší úrokové sazby než většina zemí Evropy.
Klíčová repo sazba minulý pátek klesla o čtvrt procentního bodu na nové historické minimum 2,75 procenta. Česká národní banka změnila také další sazby. Diskontní sazba klesla na 1,75 procenta a lombardní na 3,75 procenta.

Proč k tomu došlo?
Důvody pro snížení sazeb jsou především pokračující slabý ekonomický růst ve světě, nízké inflační prostředí a také kurz koruny, který ČNB nadále považuje za nadhodnocený.
Ministr financí Bohuslav Sobotka snížení úrokových sazeb centrální bankou uvítal. Podle něj přispěje rozhodnutí bankovní rady k dalšímu zlevnění úvěrů a k oživení domácí ekonomiky.

A jaký to bude mít dopad?
V naší ekonomice tak nastává období rekordně nízkých bankovních úroků. Běžné účty budou úročeny zanedbatelně. Již dnes jsou jejich úrokové sazby na velmi nízké úrovni a do budoucna by tedy mělo dojít ještě k většímu poklesu. Další pokles úroků, o kterém ČNB minulý týden rozhodla, od spoření v bankách ještě více odradí. Nižší úrokové sazby dále ukrajují vkladatelům z již tak nízkého výnosu. Mít peníze uložené na termínovaném vkladu se nevyplácí už několik let, ale v důsledku opatření centrální banky tento trend ještě zesílí.
Na druhé straně však pro příjemce úvěrů a hypoték bude toto opatření znamenat nižší sazby. Spotřebitelské úvěry se splatností do jednoho roku lze nyní získat za úrok kolem devíti procent. Neustálé snižování úroků zvyšuje chuť domácností zadlužit se, vzít si od banky půjčku či krátkodobý úvěr. Spotřebitelské úvěry tedy budou v historii Česka rozhodně nejvýhodnější. Ekonomové se však zároveň shodují na tom, že pokles jenž byl očekávaný je již na finančním trhu započítám a úvěry tak zlevní maximálně o několik desetin procenta.
Zástupci jednotlivých domácích bank se nechali slyšet, že se během jednoho až dvou týdnů dojde k úpravě úrokových sazeb na půjčkách i vkladech. Lidé tedy mohou již dnes počítat s mírným poklesem úroků. Některé banky přitom nevyloučili ani další pokles cen hypoték. Hypotéky v současné době jsou na nízké úrovni a tak výrazně níže už jít nemohou. Hypotéky by tedy ještě mohly zlevnit o  několik desetin bodu, což se v měsíčních splátkách může u milionového úvěru projevit v řádu stokorun.

Před vánocemi mají lidé větší výdaje a sahají hlouběji do svých peněženek. Centrální banka jim tak ulehčila splácení půjček na vánoční dárky. Za celý poslední rok banky vykazují neustálý nárůst zájmu lidí o půjčky a ten by tedy před koncem roku měl ještě vzrůst.

 

Jak letos klesaly úroky

Datum

1.1.

22.1.

1.2.

26.4.

26.7

31.10.

Výše úroků

4,75

4,5

4,25

3,75

3

2,75

Zdroj:ČNB

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ