Plán úsporných opatření Řecka je podle EU realizovatelný

01.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Atény 1. února (ČTK) - Plán úsporných rozpočtových opatření, který jako řešení své nepříznivé fiskální situace navrhuje Řecko, je ambiciózní, ale realizovatelný. Řekl to dnes komisař Evropské unie pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia. Opatření prý podporuje, upozornil však, že návrh obsahuje i rizika.

Almunia svůj komentář k chystaným opatřením přednesl v situaci, kdy klíčový statistický indikátor ukázal, že aktivita v řeckém průmyslu v lednu značně klesla a dostala se nejníže za osm měsíců. V jiných zemích EU se přitom aktivita zvyšuje, někde dokonce velmi silně.

Evropská unie má ve středu zveřejnit k řeckému návrhu úsporných opatření své doporučení. Řecko má před sebou tvrdý boj snižování rozpočtového deficitu, který je vysoko nad deseti procenty. Nejenže Atény musí zajistit rychlý pokles schodku, Řecko se musí rovněž pokusit o obnovu důvěry mezi investory.

Finanční problémy Řecka se staly zdrojem obav, že se nákaza bude šířit do dalších zemí eurozóny, které patří ke slabším článkům celého měnového bloku. Vedle Řecka je to hlavně Portugalsko, Španělsko a Itálie. Také tyto země patří ke značně zadluženým. Hodně se také hovořilo o tom, zda členové eurozóny by Řecko podpořili. Takovou představu odmítá Německo.

"My řeckým úřadům říkáme toto: "váš program stability zakládá ambiciózní cíle a úkoly a my tyto ambiciózní cíle plně podporujeme. Máme zato, že je absolutně nezbytné, aby tyto cíle byly splněny v příštích třech letech, to je do konce roku 2012," řekl Almunia agentuře Reuters. "Těch cílů je možné dosáhnout, skýtají ale řadu rizik," dodal.

Almunia poznamenal, že Brusel bude postup reforem v Řecku pozorně sledovat a pokud to bude nutné, vyžádá si doplňující opatření. "Na cestě k dosažení těch cílů nebudeme akceptovat žádná zpoždění. Vždy, když uvidíme nějaké zpoždění, k němuž dochází proto, že se naplnila ta rizika, vyžádáme si dodatečná opatření, která to zpoždění napraví," upozornil.

Analytici podotýkají, že vláda řeckých socialistů rozhodně nemá času nazbyt, naopak musí jednat rychle. Musí totiž využít situace, kdy má ještě solidní podporu veřejnosti. To bude klíčový moment, neboť Řekové tvrdě pociťují dopady krize a vláda jim teď bude muset umět prodat, proč se mají uskrovnit ještě víc. Pokud lidi přesvědčí, že vládní opatření jsou férová, lidi zřejmě vládu podrží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK