Akcie v Tokiu prudce zpevnily, pomohla Toyota

02.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. února (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes výrazně zvýšily a k růstu hlavního indexu přispěl i zájem investorů o cenné papíry největší světové automobilky Toyota. Ta nastínila, jakým způsobem a jak rychle bude opravovat vadné plynové pedály, kvůli nimž v celém světě svolává k bezplatné kontrole miliony aut. Na devizových trzích se prudce snížil kurz australského dolaru.

Index Nikkei 225 si připsal 166,07 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 1,63 procenta na hodnotě 10.371,09 bodu. V průběhu dne přitom i ztrácel a klesl až pod 10.130 bodů. To je zhruba 75denní klouzavý průměr, který by měl podle analytiků nyní sloužit jako podpora. Širší index Topix vzrostl o 1,6 procenta na 912,82 bodu.

Toyota v pondělí uvedla, že během tohoto týdne ve Spojených státech zahájí opravu vadných plynových pedálů. Ty se u některých vozů zadrhávají a hrozí, že by se mohly zaseknout. Příští týden automobilka také obnoví výrobu osmi modelů, které v USA kvůli závadě pozastavila. Informace značně přispěly k uklidnění investorů, protože odstraňují nejistotu. Akcie Toyoty proto dnes vzrostly o 4,5 procenta.

Na devizových trzích se prudce snižoval kurz australského dolaru, který tak reagoval na velmi překvapivý krok tamní centrální banky (RBA). Ta nechala na zasedání své bankovní rady základní úrok na 3,75 procenta, i když prakticky všichni čekali, že sazby zvýší. RBA začala sazby zvyšovat v říjnu loňského roku, a to jako první z významných centrálních bank.

Vůči australskému dolaru se zvýšil jak dolar americký, tak například i japonský jen. Podle analytiků se teď pozornost zaměří asi na to, kdy banka zvyšování úroků obnoví. Ještě dříve ale přijde na řadu projev ekonomického poradce Bílého domu Paula Volckera. Ten dnes nastíní, jak si vláda Baracka Obamy představuje záměr omezit riskantní transakce bank.

"Pokud Volcker řekne něco konkrétního o případné regulaci, akcie mohou zareagovat negativně, naopak dolar i jen by mohly zpevnit," uvedl analytik společnosti Mitsubishi UFJ Securities Minoru Šioiri.

Australský dolar k dolaru americkému oslabil o 1,1 procenta na 0,8811 USD, vůči japonskému jenu si odepsal jedno procento na 79,94 JPY. Podobně euro k dolaru spadlo na denní minimum 1,3885 USD, zatímco před rozhodnutím australské centrální banky se pohybovalo kolem 1,3920 USD. Později ztráty smazalo a dostalo se na 1,3928 USD.

Dolarový index, který měří hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, zůstal bez větších změn na 79,240 bodu. V pondělí se dostal až na 79,534 bodu, což byla nejvyšší hodnota za téměř šest měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK