SZPI zakázala prodej slovenského přípravku na podporu potence

02.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 2. února (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekcé zakázala prodej potravinového doplňku Intim-x původem ze Slovenska. Laboratorní testy v něm odhalily látky, které dosud nebyly testovány a jejichž přesné účinky na lidský organismus nejsou známy. Nemohou být tudíž přidávány ani do léčiv vydávaných na lékařský předpis, natož do volně prodejných doplňků stravy, řekla dnes ČTK mluvčí inspekce Martina Šmídtová.

Výrobní šarže s označením LOT 0021208 a datem minimální trvanlivosti do prosince 2011 obsahuje hydroxyhomosildenafil a acetildenafil. Jde o látky s podobnou strukturou, jako má sildenafil, který se používá při výrobě léků na lékařský předpis.

Slovenský výrobek Intim-x, který se prodává v baleních po dvou tabletách, dováží do Česka firma Krevní centrum s.r.o. z Frýdku-Místku. Dodává jej drobným odběratelům, lékárnám i provozovatelům internetových obchodů.

Inspekce přípravek zkontrolovala na základě podezření Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Prodej výrobků z uvedené šarže zakázala a nařídila jejich okamžité stažení z trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK