Juračka: Obchodníci měli loni nižší tržby, letošek nebude lepší

02.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. února (ČTK) - Tuzemským obchodníkům loni kvůli hospodářské krizi klesly tržby a podobný trend se zřejmě bude opakovat i letos, jelikož roste nezaměstnanost a zadluženost českých domácností. ČTK to dnes na pražské konferenci o maloobchodu Retail Summit řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) Zdeněk Juračka. Například družstevním prodejnám COOP se loni podle něj snížily tržby meziročně o necelých pět procent. Podobný pokles celého maloobchodu očekávají za rok 2009 i někteří analytici.

"Propad (tržeb obchodníků v roce 2009) nebyl tak drastický, jak jsme původně očekávali, a byl značně diferencovaný podle formátů prodejen. Nejhůře podle dostupných čísel dopadly diskontní prodejny. Samozřejmě byly také značné regionální rozdíly podle nezaměstnanosti a dalších parametrů," uvedl Juračka.

SOCR podle něj nyní přehodnotil loňské prognózy, které počítaly s tím, že ve zhruba druhém čtvrtletí letošního roku nastane oživení a obchodníci uvidí pomyslné světlo na konci tunelu. "Letošní leden vypadá (z pohledu tržeb) hůř než ten loňský, což je známka toho, že není všem špatným dnům konec a že negativní vývoj bohužel dál pokračuje. Stále roste nezaměstnanost a zadluženost rodin, přičemž spotřebitelské úvěry jsou velkou hrozbou nejen pro maloobchod," podotkl Juračka.

Další pokles maloobchodu i potravinářské výroby letos očekává také majitel skupiny Agrofert Holding Andrej Babiš, který podniká v zemědělství, potravinářství a chemickém průmyslu. Babiš míní, že hospodářská krize urychlí koncentraci výrobců a obchodníků na tuzemském trhu. "Velcí budou ještě většími. Pokud bude příležitost koupit konkurenta, tak když na to budeme mít, tak to uděláme," prohlásil na konferenci Babiš.

Podle generálního ředitele masokombinátu MP Krásno Karla Pilčíka budou letos Češi kvůli dopadům hospodářské krize nakupovat především středně drahé nebo levnější masné výrobky. "Spotřeba dražších produktů se trochu zastaví," prohlásil.

Celkové maloobchodní tržby loni v listopadu bez sezonního očištění meziročně klesly o 4,9 procenta. Pokles se tak proti říjnu prohloubil, v říjnu byly maloobchodní tržby meziročně o 4,7 procenta nižší. Listopadový pokles tržeb ovlivnil stejně jako v říjnu zejména propad prodeje motorových vozidel a nepotravinářského zboží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK