Obama bude prosazovat finanční podporu malých podniků

02.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 2. února (ČTK) - Americký prezident Barack Obama dnes bude prosazovat návrh na využití 30 miliard dolarů (zhruba 558 miliard Kč) z programu pomoci bankám TARP k podpoře půjček pro malé podniky. Informovala o tom agentura Reuters. Obama se o tomto plánu zmínil již minulý týden ve zprávě o stavu unie.

Prezident tak chce podpořit zaměstnanost v malých podnicích, které představují klíčovou část ekonomiky Spojených států. "Domnívám se, že bychom jim měli usnadnit otevírat dveře, rozšiřovat aktivity a najímat více pracovníků," píše se ve výňatcích z chystaného Obamova projevu, které zveřejnil Bílý dům.

Do programu by měly být zapojeny menší banky, které budou moci získat za výhodných podmínek peníze na půjčky pro malé podniky. "Jsou to malé místní banky, které nejúžeji spolupracují s našimi malými podniky," řekne podle agentury Reuters Obama. Dodá, že čím více úvěrů tyto banky poskytnou důvěryhodným malým podnikům, tím lepší budou mít podmínky po získání peněz.

Obama učinil ze zvyšování počtu pracovních míst svou nejnaléhavější krátkodobou prioritu. Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech zůstala v prosinci na listopadových deseti procentech. Firmy však během prosince zrušily 85.000 pracovních příležitostí, ačkoli se čekalo, že pracovní místa již přestanou ubývat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK