Rafaj potvrdil pokutu 60.000 Kč za tendr MPO k výstavě v Rusku

02.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 2. února (ČTK) - Pokuta 60.000 korun ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) od antimonopolního úřadu za chyby v zakázce na zajištění a propagaci Národní výstavy ČR v ruské Kazani v roce 2007 platí. Pokutu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) udělil loni v dubnu. MPO se proti ní odvolalo k předsedovi úřadu Petru Rafajovi, který ministerstvu nevyhověl a pokutu potvrdil. ČTK to zjistila z elektronické databáze ÚOHS.

Bližší důvody předseda antimonopolního úřadu neuvedl. Podle prvostupňového rozhodnutí úředníků ÚOHS ministerstvo nejprve v souladu se zákonem zveřejnilo v roce 2004 v obchodním věstníku podmínky veřejné zakázky. Následně vybralo společnost Messag Time jako vítěze a uzavřelo s ní smlouvu na necelý milion korun.

V roce 2007 pak ale v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách zvýšilo cenu zakázky na šest milionů korun, a to v souvislosti s cenami za pronájem plochy, výstavbu expozice a její propagaci. "Podle ÚOHS však (zadavatel) nebyl oprávněn takto postupovat a měl vyhlásit nové výběrové řízení podle zákona," uvedl v loňském dubnovém prvostupňovém rozhodnutí místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký. Svým postupem tak ministerstvo podle úřadu omezilo soutěžní prostředí.

Výše pokuty je podle dřívějších informací antimonopolního úřadu preventivní. Jako k polehčující okolnosti úřad přihlédl k faktu, že zadavatel si je vědom svého pochybení a z celé kauzy posléze vyvodil personální důsledky.

MPO chybovalo podle úřadu i předloni v tendru k zajišťování českých oficiálních účastí na veletrzích a výstavách ve světě. Z uchazečů v tendru v předpokládané hodnotě 260 milionů korun bez DPH neprávem vyloučilo tři uchazeče. ÚOHS proto nařídil ministerstvu vzít jejich nabídky zpět do tendru. Také proti prvotnímu verdiktu ÚOHS se MPO odvolalo. Takzvaný rozklad ale tehdejší šéf ÚOHS Martin Pecina loni v červnu zamítl. Pokutu v tomto případě ÚOHS neudělil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK