ÚS: Soud musí opět řešit pokutu 200.000 Kč za klamavou reklamu

02.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 2. února (ČTK) - Soud bude muset znovu řešit oprávněnost pokuty 200.000 korun, kterou od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) dostala reklamní agentura Mediarex za klamavou reklamu na doplněk stravy Preventan. Rozhodl o tom dnes Ústavní soud. Důvodem ale není argumentace Mediarexu, ale nejasné lhůty, v nichž vysílací rada o pokutě rozhodla. ÚS proto zrušil verdikty pražského městského soudu a Nejvyššího správního soudu, které dvousettisícovou sankci od RRTV potvrdily. Samotnou stížnost Mediarexu týkající se důvodů k pokutě ale ÚS odmítl.

Pokuta 200.000 korun tak stále platí, neboť rozhodnutí rady zrušeno nebylo. Podle RRTV reklama vyvolávala dojem, že přípravek má léčivý a preventivní účinek, což zákon o regulaci reklamy v případě potravinových doplňků zapovídá.

Mediarex se v ústavní stížnosti mimo jiné dovolával práva na svobodu projevu. Zároveň firma poukázala na to, že kvůli téže reklamě bylo vedeno správní řízení nejen s Mediarexem jako zpracovatelem, ale také se zadavatelem. Podle stížnosti měla rada uložit pouze jednu pokutu, kterou by zpracovatel a zadavatel zaplatili společně.

Reklama na Preventan naznačovala, že užíváním přípravku mohou lidé předcházet chřipce a nachlazení. Nejvyšší správní soud loni pokutu potvrdil s vysvětlením, že reklama nemůže prezentovat potravinu jako léčivo. Skutečnost, že se jedná o doplněk stravy, není z reklamy patrná, rozhodli soudci. Nyní bude muset městský soud v Praze rozhodnout znovu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK