Euro po snížení výnosového rozdílu obligací Řecka a Německa roste

02.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. února (ČTK) - Evropská měna dnes posilovala vůči dolaru. Euro podpořilo snížení výnosového rozdílu mezi řeckými a německými vládními obligacemi. Zisky eura však současně brzdily obavy o deficity dalších zemí eurozóny, jako Portugalsko.

Kolem 17:55 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,3954 USD. Vůči jenu však mírně oslabilo o 0,02 procenta na 126,16 JPY. Dolar k jenu klesl o 0,21 procenta na 90,4 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru vůči šesti hlavním měnám, se snížil o 0,2 procenta na 79,07 bodu.

Na trzích dnes klesal i australský dolar. Důvodem bylo překvapivé rozhodnutí australské centrální banky ponechat hlavní úrokovou sazbu beze změny na 3,75 procenta. Analytici čekali zvýšení na čtyři procenta.

Řecký premiér Jorgos Papandreu dnes zopakoval, že země je obětí bezprecedentního spekulativního útoku. Kvůli prudkému poklesu cen řeckých vládních dluhopisů se náklady země na nové výpůjčky drasticky zvýšily. Vysoká přirážka mezi výnosy řeckých a německých státních dluhopisů je podle něj "zcela neodůvodněná" a dusí ekonomiku.

Přirážka mezi výnosy vládních dluhopisů Řecka a Německa minulý týden dosáhla nejvyšší úrovně od vstupu Řecka do eurozóny. Od počátku tohoto týdne se však snižuje. Trh se tak podle analytiků nyní zřejmě stabilizoval.

Evropská unie má ve středu zveřejnit své doporučení k řeckému návrhu úsporných opatření. Řecký rozpočtový deficit loni dosáhl téměř 13 procent HDP a vládní plán počítá s jeho snížením do roku 2013 pod hranici tří procent. Zatím však socialistická vláda se zaváděním konkrétních opatření otálí v obavách z neklidu a stávek, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK