Brusel nejspíš posvětí úsporné plány Řecky, ale ne bez připomínek

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 3. února (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dnes posoudí řecký plán úsporných rozpočtových opatření. Řecko se před nedávnem ocitlo kvůli velkým dluhům na pokraji státního bankrotu. Podle diplomatických zdrojů a dřívějších vyjádření eurokomisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquína Almunii komise řecká opatření nejspíš schválí, nikoliv však bez výhrad.

Schodek řeckého rozpočtu loni dosáhl 12,7 procenta HDP, v EU povolená hranice činí tři procenta HDP. Tu ovšem díky hospodářské krizi překročilo i dalších 19 členských států a Evropská komise je k jednotlivým zemím tolerantnější. Pokud by tomu tak nebylo, Atény by se dost možná nevyhnuly citelné finanční pokutě.

Řecko má na nápravu deficitu několik let. Podle vládního plánu, který komise dnes posoudí, byl ovšem do roku 2012 měl rozpočtový schodek země klesnout až na 2,8 procenta. Řecko by se tak pod stanovenou tříprocentní hranici mělo dostat rychleji než Česko, po němž Brusel stejný krok žádá do roku 2013. Někteří čeští politici však hovoří až o roku 2014.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK