Japonské akcie přes obnovený propad Toyoty mírně stouply

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 3. února (ČTK) - Japonský akciový trh dnes mírně stoupl, zejména díky vývozcům, kteří těžili z posledních příznivých údajů z americké ekonomiky. Akcie největší japonské automobilky Toyota však kvůli obavám z dopadu globálního stahování jejích automobilů obnovily pokles. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,3 procenta na 10.404,33 bodu a navázal na úterní vzestup o 1,6 procenta.

Jednotlivé tituly v čele s Toyotou zaznamenávaly někdy i výrazné pohyby, celkově však na japonském trhu převládalo vyčkávání. Investoři čekají na páteční klíčové údaje z amerického trhu práce a dnešní rozhodnutí Evropské komise ohledně úsporného plánu Řecka. Sledovat se rovněž budou výsledky předních japonských firem jako Honda, Sharp nebo Mitsubishi.

Akcie Toyoty po úterním oživení dnes opět klesly o více než čtyři procenta. Bezprecedentní svolávání aut k opravě se podepsalo na lednovém propadu prodeje Toyoty na americkém trhu o 16 procent a americký činitel naznačil, že vláda by mohla firmě udělit pokutu. Toyota je navíc pod tlakem rostoucího počtu zákaznických žalob.

Na asijském devizovém trhu byl dnes klid poznamenaný všeobecným vyčkáváním před verdiktem EU vůči Řecku a zprávou o nezaměstnanosti v USA. Opatrnost vládne rovněž před čtvrtečním zasedáním Evropské centrální banky.

V Asii vykazovaly pohyby prakticky jen kurzy měn s vysokými výnosy jako australský dolar, i ty se však později počátečních zisků vzdaly. Americký dolar k japonskému jenu zůstal ke konci tokijského obchodování proti úterku beze změny na 90,40 JPY. K euru byl dolar rovněž bez pohybu na 1,3955 USD, jeden cent nad pondělním sedmiměsíčním maximem 1,3850 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK