Brusel přijal rozpočtové škrty Řecka, ale zároveň jej vyšetřuje

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 3. února (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dnes schválila plán úsporných opatření Řecka. Snížení deficitu pod tři procenta hrubého domácího produktu do roku 2012 je prý ambiciózní, ale dosažitelné. Brusel nicméně s Aténami zároveň zahájil vyšetřování kvůli zfalšovaným statistikám, kterými Řecko v minulosti vylepšovalo obraz vlastního hospodaření.

Řecko se ocitlo na pokraji bankrotu poté, co vyšlo najevo, že rozpočtový deficit v loňském roce dosáhne zhruba 12,7 procenta HDP. Původně uváděná čísla byla výrazně příznivější, ale nová řecká vláda odhalila, že se tak stalo jen díky statistickým "trikům". Ratingové agentury následně Řecku snížily hodnocení, tamní vládě se tak ztížil přístup k úvěrům.

Řekové se tak pod tlakem trhů a Evropské unie museli zavázat k citelným úsporným opatřením. Pod stanovenou hranici tří procent HDP v případě rozpočtového deficitu se chtějí dostat do roku 2012, přičemž v roce 2013 by měl schodek dosahovat jen dvou procent HDP. K naplnění tohoto cíle má zemi přivést například zmrazení platů ve veřejné správě, zvýšení věku odchodu do důchodu či škrty v sociálním systému.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK