Ropa před zprávou o zásobách v USA stoupla k 78 dolarům za barel

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. února (ČTK) - Světové ceny ropy dnes dál rostly a americká ropa se dostala až nad 78 dolarů za barel. Ropný trh nadále těží ze zlepšených vyhlídek na vývoj globální ekonomiky a poptávky po energii. Investoři čekají na odpolední zprávu o týdenním vývoji ropných zásob ve Spojených státech.

Cena americké lehké ropy (WTI) se dopoledne vyhoupla až na 78,04 dolaru za barel, nové maximum od 21. ledna, a kolem 11. hodiny SEČ byla s přírůstkem asi 60 centů na 77,84 USD za barel. V úterý WTO posílila o 3,8 procenta a zaznamenala nejvyšší přírůstek od 30. září. Minulý měsíc se přitom v obavách ze slabé poptávky v USA a kvůli růstu kurzu dolaru propadla o více než osm procent.

Ropa od začátku týdne roste díky páteční zprávě o silném růstu americké ekonomiky v posledním loňském čtvrtletí a pondělním údajům o zrychlení růstu v americkém průmyslu. V úterý ji podpořila čísla o rekordním čínském dovozu ropy a k jejímu růstu přispěl i pokles dolaru vůči oživujícímu euru.

Podle úterních údajů soukromého American Petroleum Institute (API) se zásoby ropy v USA minulý týden zvýšily o 4,7 milionu barelů. To by pro ceny znamenalo spíše pokles, protože analytici v anketě agentury Reuters odhadují růst v průměru jen na 200.000 barelů. Podle API naopak překvapivě klesly zásoby benzinu.

Trh bude nyní čekat na obdobná čísla Úřadu pro energetické informace při ministerstvu energetiky USA. Pokud úřad růst zásob ropy potvrdí, nastane zřejmě u cen mírně klesající trend, řekl analytik firmy MF Global Edward Muir.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů) v 10:57 SEČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 76,72 76,06 New York - Nymex WTI březen 77,84 77,23

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK