Návrh ČSSD a KSČM na regulaci hazardu dostal šanci -------------------- --------------------

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. února (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes dala v prvním čtení šanci návrhu ČSSD a KSČM na omezení hazardu. Návrh obcím dává například právo rozhodovat pomocí vyhlášek o umístění loterií a heren na veřejně přístupných místech. Navrhovatelé také chtějí zakázat, aby loterijní firmy dávaly peníze neziskovým organizacím, které sami zřídily.

Ve sněmovně jsou ještě další návrhy na omezení hazardu, například lidovecký, senátní a hlavního města Prahy. Další připravuje vláda. Návrhem, pod nímž jsou podepsání poslanci ČSSD a poslanec KSČM Petr Braný, se nyní bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor. Žádný z poslanců z jakékoli strany se návrh nepokusil zamítnout. Pro projednání v rozpočtovém výboru hlasovalo 156 přítomných poslanců napříč sněmovnou, proti nebyl žádný.

ČSSD chce svým návrhem zprůhlednit peněžní toky od provozovatelů loterií a podobných her a zajistit použití peněz na veřejně prospěšné účely. Pokud obec povolí na svém území nějakou loterii, bude muset ve stanovené lhůtě informovat prostřednictvím úřední desky a internetu, na co použila peníze odvedené na veřejně prospěšný účel. Návrh zákona dále dává obci právo být účastníkem řízení o povolení k provozování loterie nebo jiné podobné hry, uvádí důvodová zpráva.

Ministr financí Eduard Janota řekl, že jeho ministerstvu by nevadilo, kdyby videoloterijní terminály povolovaly obce. Podpořil také průhlednější nakládání s odvody loterijních firem na obecně prospěšné účely.

Sněmovna již minulý týden podpořila v prvním čtení podpořila lidovecký návrh na omezení hazardu. Tento návrh kromě jiného zakazuje internetové a mobilní sázky. Lidovecká novela také zakazuje bankám a firmám, které převádějí peníze, aby umožňovaly převody peněz v tuzemsku i do zahraničí na úhradu sázek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK