Coface po dvou letech zaznamenala pokles počtu platebních selhání

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. února (ČTK) - Společnost Coface ve světě ke konci roku 2009 poprvé v průběhu posledních dvou let významněji zaznamenala pokles počtu platebních selhání, řekl ČTK šéf Coface Czech Martin Růžička. To podle něj sice jasně dokazuje, že krize platební morálky je u konce, ale rozhodně prý není čas na přehnaný optimismus co se týče skokového zlepšování finančních podmínek firem a platební morálky.

Konec krize důvěry jde podle Růžičky ruku v ruce s koncem recese ve většině rozvinutých zemích. "Řada firem si sáhla na svém dno a budou se z finanční tísně problémů dostávat pomaleji. Skok na normální situaci v podnikání bude spíše mít podobu pomalého vstávání z postele,“ zhodnotil Růžička situaci v České republice.

Coface již počátkem roku 2008 odhadoval vznik a trvání globální krize platební morálky na celkem dva roky, což se prý nyní potvrdilo. Tehdy totiž Coface zaznamenal počáteční skokový nárůst platebních selhání společností, což byl první varovný indikátor nárůstu problémů v ekonomice. Podle údajů zaznamenaných Coface byla tato krize nejhlubší za posledních 60 let.

Rozdíl tempa růstu globálního HDP na počátku a na konci krize činí 6,1 procentního bodu s výraznými odlišnostmi mezi jednotlivými regiony. Nejhorší dopady krize byly na region střední a východní Evropy, kde pokles tempa růstu HDP představoval 10,2 procentního bodu.

Počet platebních selhání ve světě v prvním pololetí 2009 vzrostl o 19 procent, avšak ve druhém pololetí 2009 poklesl o 40 procent. "Pátá globální krize platební morálky byla specifická svou hloubkou, ale ne délkou svého trvání. Jako předchozí krize skončila do dvou let. Konec krize zřejmý z poklesu počtu platebních selhání ale neznamená eliminaci všech rizik. Bubliny, které stojí na počátku všech krizí, se nyní mohou obnovit neuvěřitelnou rychlostí,“ uvedl nedávno předseda představenstva Coface Francois David.

Coface byla založena v roce 1946 a je dceřinou společností francouzské finanční instituce Natixis. Služeb Coface, která se zabývá pojištěním pohledávek, hodnocením bonity podniků, správou a inkasem pohledávek a factoringem, využívá přes 45 procent z 500 největších světových korporací. V Česku společnost působí od roku 1991.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK