Sharp měl díky nižším nákladům další ziskové čtvrtletí

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 3. února (ČTK) - Japonský výrobce spotřební elektroniky Sharp Corp. byl ve třetím fiskálním čtvrtletí v zisku, stejně jako ve druhém. Firmě pomohlo hlavně snížení nákladů, na dobré úrovni se však podle jejího prohlášení drží i poptávka po televizorech s obrazovkou z tekutých krystalů a solárních článcích. Čistý zisk za tři měsíce do konce prosince činil 9,1 miliardy jenů (zhruba 1,9 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 65,8 miliardy JPY ve stejném období předchozího roku.

Tržby společnosti nepatrně stouply na 735,3 miliardy JPY z předchozích 735,1 miliardy JPY. Provozní zisk činil 21 miliard jenů proti ztrátě 15,86 miliardy JPY. Sharp je jedním z předních výrobců LCD obrazovek, které používá nejen pro výrobu vlastních televizorů, ale rovněž je dodává i jiným firmám, například Sony.

Provozní zisk hlavní televizní a mobilní divize činil 4,9 miliardy jenů. O rok dříve divize vykázala ztrátu 21,8 miliardy JPY. Divize se na celkových tržbách skupiny podílí více než polovinou.

Sharp zopakoval, že za celý fiskální rok do konce března 2010 očekává čistý zisk tři miliardy jenů při tržbách 2,75 bilionu jenů. Zisk čeká navzdory tomu, že za devět měsíců firma vykázala mírnou ztrátu. Firma dodala, že poptávka v Číně oživuje, avšak situace v Japonsku, USA a Evropě zůstává neradostná, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK