Deficit polského rozpočtu byl loni nižší, než čekala vláda

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 3. února (ČTK) - Polský rozpočtový deficit loni činil 23,79 miliardy zlotých (zhruba 155 miliard Kč). Vláda přitom očekávala, že schodek dosáhne 27,2 miliardy zlotých. K lepším výsledkům přispěly hlavně vyšší příjmy z přímých daní. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo polské ministerstvo financí.

Celkové rozpočtové výdaje činily 298,2 miliardy PLN, což bylo 99,4 procenta původních plánovaných výdajů. Příjmy naopak dosáhly 100,5 procenta plánovaných, celkem se vyšplhaly na 274,4 miliardy zlotých.

Polská ekonomika je jedinou zemí Evropské unie, které se loni podařilo vyhnout recesi. Hrubý domácí produkt stoupl o 1,7 procenta a překonal odhady analytiků i ministerstva financí.

Polsko loni vydalo na obsluhu domácího dluhu 25,6 miliardy zlotých a zahraničního dluhu 6,7 miliardy zlotých, napsaly agentury Reuters a PAP.

Analytici se však obávají, že státní finance Polska zůstávají i nadále ohroženy a veřejný dluh nadále poroste. V letošním nebo příštím roce by podle odhadů mohl překročit úroveň 60 procent HDP.

V letošním roce vláda naplánovala dvojnásobný rozpočtový deficit 52,2 miliardy zlotých, tedy asi deset procent ročního výkonu ekonomiky a nejvíce za posledních 20 let. Vláda čeká, že letos se kvůli prudkému ekonomickému útlumu v důsledku světové recese rozpočtové příjmy výrazně sníží. Výdaje naopak budou muset růst v souvislosti s přípravou země na pořádání mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2012 společně s Ukrajinou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK