Ekonom:Na výstavbě silnic se podílí i firmy s neznámými vlastníky

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. února (ČTK) - Řadu především menších zakázek při výstavbě silnic získávají firmy s nedohledatelnými vlastníky. Na svých stránkách to dnes napsal server Ekonom.cz. Výstavbě tuzemských silnic a dálnic ovšem podle serveru dominují nadnárodní společnosti, přičemž největší je skupina Eurovia (dříve Stavby silnic a železnic). U ní celkový objem zakázek přesahuje 18 miliard korun.

Ovšem především u zakázek do 20 milionů korun se podle serveru Ekonom.cz objevují firmy, u nichž nejde dohledat vlastníky, protože jsou to společnosti s anonymními akciemi na majitele v listinné podobě. Konkrétně se to podle týdeníku týká například společnosti Silnice Group, která získala zakázky za celkem 236 milionů korun. Další takovou firmou je EDS Holding se zakázkami za 840 milionů korun.

Anonymní vlastnické struktury má podle Ekonomu i společnost Silnice.cz se zakázkami za 282 miliony korun. Další takovou firmou je i Integra stavby, která měla kontrakty za 759 milionů korun.

Pro rozkrytí akcionářských struktur uchazečů o veřejné zakázky se přitom nedávno vyslovil premiér Jan Fischer. Podobný postoj má i většina politických stran a v poslanecké sněmovně je návrh na zrušení listinných akcií na majitele, upozorňuje týdeník.

Seznam firem poskytlo týdeníků Ekonom Ředitelství silnic a dálnic. Data se týkají období od začátku roku 2007 do poloviny loňského roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK