Ztráta Volva kvůli restrukturalizaci a odpisům vzrostla

05.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 5. února (ČTK) - Švédský Výrobce nákladních vozů Volvo prohloubil ve čtvrtém čtvrtletí ztrátu na 2,3 miliardy SEK (5,9 miliardy Kč) z předloňských 999 milionů SEK. Ke ztrátě přispěly náklady na restrukturalizaci a odpisy zásob. Uvedla to společnost, která je druhým největším výrobcem nákladních vozů na světě, v dnešním prohlášení.

Výsledky byly mnohem horší než odhady analytiků, kteří očekávali ztrátu 519 milionů švédských korun. Společnost uvedla, že musela ve čtvrtletí zaúčtovat mimořádné náklady 1,4 miliardy SEK spojené s restrukturalizací a propouštěním a odpisy zásob. Volvo vyrábí nákladní vozy pod značkami Renault, Mack, UD Trucks a Eicher.

Trh s těžkými nákladními vozy silně poznamenala globální finanční krize, která ukončila roky snadného přístupu k financím na nákup nových automobilů a stáhla velkou část ekonomik po celém světě do recese. V posledních měsících se sice objevují známky oživení ekonomik díky vládním pobídkám, avšak silné oživení na trhu s nákladními vozy je stále v nedohlednu. Situace na trhu se však zlepšuje a Volvo očekává, že by prodej na evropském trhu mohl letos stoupnout o deset procenta v Severní Americe o 20 procent až 30 procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK