Průmyslová výroba v Německu v prosinci klesla o 2,6 procenta

05.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 5. února (ČTK) - Průmyslová výroba v Německu v prosinci proti předchozímu měsíci klesla o 2,6 procenta a zcela smazala listopadový růst o 0,7 procenta. Sdělilo to dnes německé ministerstvo hospodářství. Překvapivý pokles je spolu se čtvrtečním nečekaným propadem průmyslových zakázek další nepříznivou zprávou pro oživování největší evropské ekonomiky z recese.

Ekonomové dotázaní agenturou Reuters čekali v průměru růst produkce o 0,5 procenta. Odhady se pohybovaly v rozpětí od poklesu o 2,5 procenta po růst o 2,0 procenta.

Produkce klíčového zpracovatelského průmyslu oslabila o 2,8 procenta. Výroba investičního zboží se snížila o 3,4 procenta a u meziproduktů klesla o 4,3 procenta. V kategorii spotřebního zboží byla výroba naopak vyšší o 1,5 procenta. Stavební produkce zaznamenala pokles o 2,6 procenta.

Ve čtvrtek vyšla zpráva o překvapivém poklesu německých průmyslových zakázek. Ty se proti předchozímu měsíci snížily o 2,3 procenta a značnou roli v tom hrál zejména propad zahraniční poptávky.

"Ve světle slabších zakázek se dá nižší průmyslová produkce očekávat i v dohledné budoucnosti," uvedlo ke zprávě ministerstvo hospodářství. "Podle posledních průzkumů však mezi firmami nadále převládá důvěra," dodalo ministerstvo.

V posledních dvou měsících roku průmyslová výroba v meziročním srovnání a po úpravě na stejný počet pracovních dní klesla o 7,6 procenta. Z toho zpracovatelský průmysl oslabil o 8,6 procenta a nejhlouběji klesla výroba investičního zboží, která se propadla o 16 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK