Pražská burza v uplynulém týdnu klesla o sedm procent

05.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. února (ČTK) - Akcie na pražské burze během pátého týdne ztratily sedm procent hodnoty. Podobně klesaly i ostatní kapitálové trhy. Hlavní index PX ubral sedm procent na 1094 bodů. Nejvíce oslabily akcie společnosti NWR, nejmenší pokles postihlo akcie firmy Orco. Výsledky převzala ČTK z burzy.

"Vybírání zisků zasáhlo většinu světových trhů," řekl ČTK analytik Atlantik FT Milan Vaníček. Mezi faktory, kterým se přičítá zvýšená nervozita, jsou podle něj silněji akcentovaná situace kolem stavu zadlužení a veřejných financí některých zemí eurozóny a opětovné poukázání ratingových agentur na potenciál změny pohledu na rating pro USA.

Akcie uhelné společnosti NWR přišly o 13,1 procenta na 173 Kč. U společnosti se vedle nálady na trhu negativně projevila zpráva ohledně cen produkce pro první čtvrtletí rok, která nenaplnila očekávání některých investičních domů. Akcie společnosti Orco ubraly 0,3 procenta na 165,50 Kč. "Orco je spíše mimo zájem investorů, což je provázeno jen minimálním objmem obchodů," podotkl Vaníček.

"Celkově zopakujeme pro příští týden náš názor nervózního obchodování, které je aktuálně živeno nepříznivými zprávami ohledně potenciálních dluhových problémů některých států. K tomu se přidávají lehce negativní zprávy z makroekonomického prostředí, jež zatím nepodporují myšlenku rychlého ekonomického zotavení," uvedl Vaníček. Je podle něj patrné, že investoři stávající situaci vnímají negativně a postupně se tak snižuje ochota podstupovat riziko, což se projevuje na cenách jednotlivých aktiv včetně akcií, které jsou pod tlakem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK