Dexia prodá některá aktiva, včetně slovenské divize

06.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Bratislava 6. února (ČTK) - Evropská komise schválila restrukturalizační plán francouzsko-belgické finanční skupiny Dexia, která získala státní pomoc. Plán počítá s prodejem některých aktiv, včetně slovenské divize.

Firma má pro divizi Dexia banka Slovensko do 31. října 2012 najít nového většinového akcionáře. "Tato budoucí změna vlastnictví, která vyplývá z rozhodnutí Evropské komise o skupině Dexia, nebude mít žádný vliv na klienty Dexia banky," uvedl generální ředitel slovenské pobočky Stefaan Depaepe.

Rozhodnutí je založeno na celkovém zhodnocení skupiny Dexia, které provedla EK v souladu s pravidly hospodářské soutěže. Ta vyžadují, aby banky, jež obdržely státní pomoc, přispívaly na významnou část restrukturalizačních nákladů prostřednictvím prodeje některých aktiv či útlumem rozvoje v některých činnostech.

Dexia má kromě slovenské divize prodat rovněž aktivity v Itálii a Španělsku a pojišťovací divizi v Turecku. Skupina v roce 2008 získala od Francie, Belgie, Lucemburska a klíčových akcionářů 6,4 miliardy eur (167,5 miliardy Kč) poté, co byla těžce zasažena světovou finanční krizí.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK