Pojišťovny: Nehod loni přibylo, ještě více stoupl objem škod

07.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. února (ČTK) - Pojišťovny vesměs zaznamenaly v loňském roce nárůst počtu škod z povinného ručení a havarijního pojištění, ještě více stoupl objem škod. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami. Vývoj objemu škod je podle pojišťoven jedním hlavních faktorů určujících ceny pojištění.

Pojišťovna Generali zaznamenala v roce 2009 přes 53.000 škod motorových vozidel, což představuje v porovnání s rokem 2008 nárůst o čtyři procenta. Daleko důležitějším faktorem než počet škod je jejich celková výše, která roste ještě rychleji. V uplynulém roce překonala hranici dvou miliard korun, proti předloňsku je nárůst devítiprocentní, řekl ČTK mluvčí Generali Jiří Cívka.

Počet škod Allianz v havarijním pojištění se loni mírně zvýšil a také mírně narostla průměrná výše škody. Počet pojistných událostí v povinném ručení pojišťovně rostl také lehce, ale průměrná škoda se zvýšila o deset procent. Počet škod v doplňujících pojištěních, především pojištění skla, stoupl dramaticky, upozornila mluvčí Allianz Pavla Paseková.

České pojišťovně každoročně motoristé oznámí více než čtvrt milionu pojistných událostí, v roce 2008 jich bylo 260.000, z loňska jich eviduje 255.000. "Objem škod ale bohužel neustále stoupá. Zdokonalují se auta, komponenty, ale především možnosti v medicíně," vysvětlil mluvčí ČP Václav Bálek.

Kooperativa roce 2009 zaregistrovala tříprocentní nárůst počtu škod z havarijního pojištění. Přes mírný nárůst počtu škod zůstala hodnota vyplaceného pojistného plnění loni na obdobné úrovni jako v roce 2008. "K tomu určitě přispěl fakt, že jsme evidovali méně smrtelných nehod, což může být i důsledek stále vyšších bezpečnostních standardů u nových vozidel," míní mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

ČSOB Pojišťovna v roce 2009 vysledovala jako okresy s největší nehodovostí Prahu, Ústí nad Labem, Ostravu, Most a Kladno. Nehodovost vypočetla podle podílu počtu pojistných událostí na počtu pojištěných vozidel v daném okrese. Naopak relativně nejméně nehod pak bylo v minulém roce v okresech Rychnov nad Kněžnou, Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou a Ústí nad Orlicí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK