Koruna si dopoledne polepšila k euru i dolaru zhruba o 10 haléřů

08.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Domácí měna na počátku nového týdne navázala na pátek a dál posílila. Po 10:00 se proti pátečnímu závěru obchodovala o deset haléřů silnější k euru na 26,05 Kč/EUR, vůči dolaru si polepšila o 11 haléřů na rovných 19 korun za dolar. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruně v posilování značně pomáhá vývoj ve světě. "Lepší náladu vůči riziku indikují rostoucí akcie v Evropě a slábnoucí dolar. Středoevropské měny tak dopoledne získávají," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Čísla z české ekonomiky se podle Vlka výrazněji neodchýlila od očekávání. "Nezaměstnanost byla mírně vyšší a saldo zahraničního obchodu nepatrně nižší, než se čekalo. To dnešní posilování koruny zabrzdit nemohlo," poznamenal.

Dolar dnes ztrácí a proti euru se pohybuje těsně nad 1,3700 USD/EUR. Důležité ekonomické údaje se čekají až ve druhé polovině týdne. "Trhy stále zajímá téma zadlužených jihoevropských zemí. Hrozba, že se nákaza rozšíří také na Španělsko a celý problém zhorší, tu stále visí. Začíná se však spekulovat, že v příštích dnech EU přijde s návrhem řešení pro Řecko, což by nervozitu mohlo zmírnit," naznačil další vývoj Vlk.

kri dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK