Zisk těžařské BHP Billiton se za pololetí více než zdvojnásobil

10.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Melbourne 10. února (ČTK) - Největší těžařské firmě na světě BHP Billiton Ltd. stoupl za fiskální pololetí čistý zisk o 134 procent na 6,1 miliardy USD (zhruba 115,2 miliardy Kč). Výsledky podpořil prodej rekordního objemu hlavních komodit a odprodej ztrátového dolu na nikl.

Bez mimořádných položek se však zisk za šest měsíců do konce prosince snížil o sedm procent 5,7 miliardy USD, překonal nicméně odhady analytiků, kteří očekávali zisk 5,1 miliardy USD. Zisk v pololetí podpořil prodej dolu na nikl Ravensthorpe v západní Austrálii za 340 milionů USD společnosti First Quantum Minerals Ltd. BHP uzavřela ztrátový důl již na počátku loňského roku.

Společnost dodala, že ceny komodit v pololetí klesly, tento propad však vyrovnal nárůst objemu prodeje. Za posledních šest měsíců se zlepšily i ekonomické podmínky ve Spojených státech a Evropě, což zvýšilo průmyslovou výrobu a poptávku po komoditách. Čínská průmyslová produkce se navíc vrátila k dvoucifernému procentnímu růstu.

BHP však zůstává obezřetná ve výhledu rychlosti a síly oživení globální ekonomiky. Trh s komoditami podle ní i nadále zůstane závislý hlavně na poptávce z Číny a Indie, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK