GSMA:Operátoři letos investují do širokého pásma až 72 mld.dolarů

10.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 10. února (ČTK) - Mobilní operátoři chtějí letos investovat do bezdrátových širokopásmových technologií celosvětově až 72 miliard dolarů, aby vyšli vstříc poptávce. Uvedla to dnes jejich asociace GSM Association (GSMA) s odvoláním na podklady Deutsche Bank.

Asociace předpokládá, že operátoři vyčlení na širokopásmové mobilní technologie zhruba polovinu kapitálových výdajů. Celkové zvýšení proti roku 2009 by tak mohlo být 15procentní.

Až 34 miliard dolarů budou investice v regionu Asie a Tichomoří. Kolem 19 miliard se předpokládá v Severní Americe a až 14 miliard v Evropě.

Vysokorychlostní přenosy mobilních dat umožňuje technologie HSPA, která přenáší až 14,4 Mbit/s, což je rychlost srovnatelná s ADSL či kabelovým internetem. HSPA je schopna přenášet hlas i data, takže uživatel může mluvit do telefonu a zároveň prohlížet internet.

Asociace odhaduje, že na konci roku bude ve světě téměř 340 milionů spojení HSPA, tedy kolem 13 milionů nových připojení na měsíc. Na konci minulého roku jich průměrně přibývalo kolem devíti milionů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK