Šéf ÚOHS potvrdil Ústí n. Labem pokutu 300.000Kč za chybný tendr

10.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 10. února (ČTK) - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 300.000 korun městu Ústí nad Labem. Pokutu loni v polovině roku dostalo za porušení zákona a chyby v zakázce za 139 milionů korun na revitalizaci centra. Mimo jiné město chybovalo ve způsobu losování, který chtělo omezit okruh zájemců o zakázku. Rafaj to dnes řekl ČTK s tím, že nevyhověl odvolání Ústí. Město se nyní může obrátit na soud.

"Zadavatel se při výběru realizátora projektu, kterým se stala společnost Eurovia CS (dřívější SSŽ), dopustil řady pochybení," uvedl Rafaj. Losováním například Ústí nad Labem omezilo počet zájemců na šest. Losování zákon za jistých podmínek dovoluje, losování v Ústí se ovšem v únoru 2005 uskutečnilo pouze za účasti zástupců města.

"Takovýto způsob výběru zájemců je však netransparentní, neboť v něm zcela absentoval prvek veřejné kontroly," míní Rafaj. Město zároveň nepřipustilo možnost účasti na losování zástupcům jednotlivých uchazečů. Protokoly o losování pak navíc neobsahují popis způsobu, jakým se losovalo.

Dalšího pochybení se město údajně dopustilo tím, že v zadání zaměnilo kritéria hodnotící schopnost uchazeče zakázku splnit s kritérii hodnotícími celou zakázku včetně její ekonomické výhodnosti. V hodnocení nabídek pak prý Ústí nad Labem nedostatečně zdůvodnilo jejich výsledné bodové ohodnocení.

Netransparentní losováním se ÚOHS v minulosti zabýval již v několika případech. Rekordní pokutu ve výši tři miliony korun původně dostalo město Zlín, soud ji ale nedávno zrušil. Učinil tak ne proto, že by město neporušilo zákon, ale proto, že ÚOHS špatně spočítal výši pokuty. Krajský soud v Brně také nedávno potvrdil pokutu půl milionu korun městu Karlovy Vary za mediálně známou "karlovarskou losovačku" v zakázce na stavbu nové haly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK