Sněmovna podpořila odnímání nevyužívaných radiových kmitočtů

10.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. února (ČTK) - Možnost odnímání nevyužívaných radiových kmitočtů nebo zrušení zákazu takzvaného křížového vlastnictví digitálního rozhlasového a televizního vysílání má přinést vládní novela, kterou dnes v prvním čtení podpořila sněmovna. Novela má umožnit také odpojení telefonu, ze kterého by volající zneužíval některou z tísňových linek.

"Toto blokování tísňových linek znemožňuje policistům, hasičům nebo záchranářům poskytnout rychlou pomoc lidem, kteří jsou opravdu v tísni," uvedl ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský. Poznamenal, že podle zkušeností provozovatelů tísňových linek je až 70 procent volání "zlomyslných". Zákon bude takovéto volání, za které hrozí až stotisícová pokuta, nově považovat za zneužívání sítě a služeb elektronických komunikací.

Novela má nově umožnit Českému telekomunikačnímu úřadu odnímat příděly hlavně nevyužívaných radiových kmitočtů, které blokují část radiového spektra. "Stát tak nemůže zajistit efektivní využívání tohoto omezeného přírodního zdroje," uvedl Tošovský.

Další ze 152 navrhovaných změn sjednocuje financování univerzální služby, do které patří například veřejné telefonní automaty. Nově by měl stát garantovat úhradu ztráty za služby ve veřejném zájmu. Letos se na veřejné telefonní automaty počítá s výdaji ve výši 83,2 milionu korun, příští rok 77 milionů korun, uvedl poslanec TOP 09 Jan Husák.

Dosavadní zákaz vlastnit nebo provozovat více než dvě sítě, který má novela zrušit, omezuje podle vlády volnou hospodářskou soutěž na trhu elektronických komunikací. Podnikatelům v elektronických komunikacích nyní zákon brání získat licenci pro provozování vysílání šířeného digitálně.

Vláda chce novelou také zrušit placení poplatků za společný příjem digitálního televizního vysílání, které stanovuje autorský zákon. Bezplatný příjem prostřednictvím společné televizní antény podle Husáka nelogicky platí jen pro analogové vysílání. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání má novelou získat právo zakročit proti provozovatelům televizního vysílání, kteří by nad rámec technického plánu přechodu šířili televizní vysílání na jednom území současně analogově i digitálně. Rada by měla právo analogové vysílání omezit.

Kromě zákona o elektronických komunikacích novela upravuje dalších sedm zákonů, celkem má přinést 152 změn. Například v poštovním zákoně se má objevit až půlmilionová sankce pro konkurenty České pošty za porušení poštovních pravidel. Podle platného zákona je totiž za toto porušování sankcionovat nelze, podotkl ministr.

Novela by měla snížit administrativní zátěž v oblasti elektronických komunikací a odstranit bariéry pro podnikatele v oblasti šíření rozhlasového a televizního vysílání. Novelu schválila již předloni vláda Mirka Topolánka, loni v dubnu ale po svém svržení normu ze sněmovny stáhla. Podle Tošovského předchůdce Martina Římana (ODS) by novelu kvůli závažnosti některých změn měl prosadit kabinet se silným politickým mandátem a podporou.

Novelu mají nyní projednat sněmovní hospodářský a kulturní výbor. Sněmovna jim na to dala před dalším kolem schvalování jen deset dnů. Normu chce totiž přijmout ještě do květnových voleb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK