Akcie v USA oslabily po plánech Fedu, jak ukončit stimuly

11.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. února (ČTK) - Akcie amerických firem ve středu klesly. Důvodem je, že šéf centrální banky Ben Bernanke nastínil, jak si Fed představuje plán na postupné ukončení kroků na podporu ekonomiky za krize. Bernanke naznačil, že Fed z finančního systému zřejmě nejprve odčerpá část peněz a pak přistoupí ke zvyšování úrokových sazeb. Zdůraznil však, že čas k zahájení exit strategy zatím nenastal.

Klíčový index Dow Jones za středu oslabil o 20,26 bodu na 10.038,38 bodu, tedy o pětinu procenta. Na technologickém trhu se index Nasdaq Composite snížil o desetinu procenta na 2147,87 bodu se ztrátou tří bodů rovných.

Diskuse o ústupu Fedu od podporování amerických trhů přišla v době, kdy investoři očekávání přesný opak v Evropě. Trhy doufají, že země Evropské unie rozšíří pomoc Řecku, které má s obrovským rozpočtovým deficitem potíže s veřejnými financemi. Obavy navíc vyvolávají i Španělsko, Portugalsko a Irsko.

"Nacházíme se ve zmateném období," reagoval hlavní ekonom Nationwide Insurance Paul Ballew. "Zatímco politici v určitých oblastech od zásahů ustupují, budete nadále pozorovat, jak v jiných oblastech dále intervenují," citovala ho agentura AP.

Kurz eura kvůli nejistotě kolem řeckých potíží mírně oslabil, Bernankeho slova naopak pomohla dolaru. Kurz eura oslabil o 0,4 procenta na 1,3728 USD poté, co klesl na seanční minimum 1,3678 USD. Dolar zvrátil ztráty vůči jenu a nakonec posílil o 0,4 procenta na 89,96 JPY, dodal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK