Fischer: Evropská unie se bez určité pomoci Řecku neobejde -------------------- --------------------

11.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 11. února (zpravodaj ČTK) - Evropská unie se podle českého premiéra Jana Fischera neobejde bez určité pomoci silně zadluženému Řecku. Řekl to dnes novinářům před začátkem summitu EU v Bruselu, který se má zabývat právě řeckou situací. Podle Fischera bude ovšem konečná podoba řešení do jisté míry záviset na stanovisku šéfa eurozóny a lucemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera a šéfa Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta. Ten kvůli dnešní vrcholné schůzce zkrátil pracovní návštěvu v Austrálii.

"Nějaká forma pomoci, bez té se neobejdeme. Ta situace je na to zralá. Vyslyšme, s čím přijde Juncker a Trichet. Nechtěl bych v žádném případě předbíhat," uvedl český premiér. Ministři financí eurozóny se ve středu večer shodli, že EU Řekům pomůže, pokud země přijme další úsporná opatření. Dohoda rovněž potvrzuje, že Řekům nepomůže Mezinárodní měnový fond (MMF).

V EU nicméně existují země, kterým se případná pomoc Aténám příliš nelíbí. Podle diplomatů například Britové a Švédové dávali přednost tomu, aby řecké vládě se záchranou veřejných financí pomohl spíše MMF, který má pro takovou pomoc nástroje. Unijní smlouvy totiž obsahují ustanovení, že EU nesmí poskytnou pomoc některému z členských států platících eurem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK