Analytici:Další růst stavebnictví ovlivní menší veřejné investice

11.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. února (ČTK) - Stavebnictví se ve srovnání se zbytkem ekonomiky stále daří, shodují se analytici v reakci na dnes zveřejněná čísla Českého statistického úřadu o vývoji odvětví za rok 2009. V dalším období ale růst odvětví pravděpodobně ovlivní omezování veřejných investic.

Stavební produkce ve stálých cenách byla podle údajů ČSÚ za celý rok 2009 nižší o procento, v prosinci se meziročně zvýšila o 3,5 procenta.

"Ve srovnání s řadou jiných odvětví je to stále ještě velmi solidní výsledek," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Překvapením nebyl růst odvětví ani pro hlavního ekonoma společnosti Next Finance Vladimíra Pikoru. "Výsledek není nijak dramatický," připojil se prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Václav Matyáš.

Další výhled už ale podle nich tak optimistický není. Podle analytika ČSOB bude růst odvětví nadále záviset hlavně na dopravních stavbách. Hlavní podle něj ale bude, jak se podaří v oboru připravovat projekty a směřovat do nich peníze z evropských fondů.

Šéf SPS ale nepovažuje dopravní stavby za všelék. "Dopravní stavitelství není všechno. Důležité jsou také další inženýrské stavby, které závisí například na investicích měst a krajů," řekl ČTK Matyáš.

Omezování veřejných investic ovlivní další vývoj sektoru i podle analytiků. "Stavebnictví bude přidušeno problémy veřejných financí. Stát se žene do rekordního zadlužení a na veřejné stavby zbude málo peněz," míní Pikora. Proto podle ekonoma začnou hrát ve stavebnictví větší roli stavby pro podnikání a bydlení na úkor veřejných staveb.

Tomu prý nasvědčují i čísla za prosinec. V posledním loňském měsíci rostlo pozemní stavitelství o 4,6 procenta a inženýrské o 0,9 procenta. "Z prvního čísla zatím nemá smysl dělat velké závěry, ale lze předpokládat, že podobnou strukturu uvidíme i v budoucnu. Stav veřejných financí a tlak na kontrolovanější veřejné zakázky budou brzdit výstavbu infrastruktury a tím pádem inženýrské stavebnictví," dodal hlavní ekonom Next Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK