Analytik: Neúspěšný prodej dluhopisů ukazuje zranitelnost koruny

11.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/New York 11. února (zpravodajové ČTK) - Středeční neúspěšný prodej dluhopisů v Česku ukázal na zranitelnost koruny. Uvedl to ve svém komentáři na internetovém serveru Seeking Alpha známý americký analytik Marc Chandler. Upozorňuje, že ve středu se podařilo prodat dluhopisy Španělsku, Portugalsku a Irsku, všechny tyto země jsou však členy eurozóny.

České ministerstvo financí prodalo o polovinu méně 15letých státních dluhopisů, než původně plánovalo. Investoři tak získali podle údajů ČNB zhruba 3,5 miliardy korun. Emisní kalendář MF přitom počítal s šesti miliardami a investoři měli dokonce zájem o tyto dluhopisy za 13,6 miliardy korun. Ministerstvo financí však odmítlo přijmout nárůst výnosů, což by prodražilo jejich následné splácení.

"S oživením trhu dluhopisů v eurozóně se českým desetiletým dluhopisům daří nejhůře v Evropě. Jejich výnos meziročně vzrostl o 54 bazických bodů ve srovnání se 48 body v případě Řecka," uvedl Chandler. Podle něj nepodařená aukce dluhopisů ukazuje na zranitelnost koruny a investorům doporučuje spíše dlouhodobé investice do polského zlotého a v případě koruny spíše krátkodobé, což je prý "atraktivní spekulativní pozice".

Chandlerův komentář nepřímo naznačuje, že pro Česko by do budoucna mohlo být nevýhodné, že není členem eurozóny. To nijak zásadně nevylučuje ani český premiér Jan Fischer. "To je na jemnou debatu, jestli to (neúspěch středeční aukce dluhopisů) je vliv toho, že nejsme v eurozóně. Emitujeme bondy v eurech, ale vyžaduje to jemnější analýzu," řekl na dotaz ČTK.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK